Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
Klantenservice
  • Showroom én eigen voorraad
  • Scherpe prijzen
  • Éérlijke levertijden
  • Telefonisch altijd goed bereikbaar!
Welke lichtkoepel moet ik voor mijn overkapping bestellen?
In het voorjaar gaan veel mensen buiten en in de tuin aan de slag en het bouwen van een overkapping is daar vaak een onderdeel van.
Wij krijgen in deze periode dan ook heel vaak de vraag:

Welke lichtkoepel kan ik het beste voor mijn overkapping bestellen?

U staat waarschijnlijk voor een heel dilemma als het gaat om de keuze van de juiste lichtkoepel voor uw overkapping, daarom hebben wij de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet.

De belangrijkste afweging die u als eerste maakt is de keuze van het materiaal:

Kiest u voor het budgetvriendelijke acrylaat (ook wel pmma genoemd) of gaat u toch voor een iets duurdere maar veel sterkere lichtkoepel van polycarbonaat?
Staat uw overkapping onder de bomen? Kies dan zeker voor een slagvaste polycarbonaat koepel, deze kan tegen een stootje als er tijdens een storm er een zware tak op valt!

De volgende stap: het aantal 'wanden:
Vaak kiest men uit budgettechnisch oogpunt vaak een enkelwandige koepel voor in een overkapping en op zich is dit voor een buiten/buiten oplossing ook prima omdat de isolatiewaarde hierbij geen rol speelt.
Toch adviseren wij vaak, als het budget het toelaat, een dubbelwandige lichtkoepel voor uw overkapping.
Behalve dat een dubbelwandige lichtkoepel sterker is dan een enkelwandige heeft een dubbelwandige lichtkoepel als grootste voordeel dat er zich geen condensvorming voordoet aan de binnenzijde.
En als u voornemens bent om de overkapping geheel of gedeeltelijk dicht te maken in de toekomst, kiest u dan zeker voor een dubbelwandige lichtkoepel!

Dan is de vraag: welke afmeting lichtkoepel bestel ik?
Belangrijk om te weten is dat als het gaat om afmetingen we bij lichtkoepels altijd over 'dagmaten' praten, dit is de binnenmaat van de dakopstand. De buitenmaat van de lichtkoepel is altijd 16cm groter dan de dagmaat en de benodigde daksparing bij gebruik van een originele dakopstand is altijd 20cm groter dan de dagmaat van de lichtkoepel.
Dit is handig om te weten als u de overkapping nog gaat bouwen, dan kunt u tijdens het leggen van de dakbalken hier vast rekening mee houden!

Wilt u een lichtkoepel plaatsen in een bestaand dak?
Dan meet u de maat tussen de balken, dit is vaak 60cm. Daar past dan een koepel van 40cm breed bij zodat u inclusief opstand precies aan de daksparing 60cm komt.
Om toch voldoende lichtinval te creëren kiest u dan een rechthoekige lichtkoepel..b.v. 40x70cm of 40x100cm.
Uiteraard kunt u ook d.m.v. raveelbalken een grotere daksparing maken en dan b.v. een lichtkoepel van 100x100cm of 100x200cm in uw overkapping plaatsten!

Als laatste stap, het kiezen van de bijbehorende dakopstand:
Een lichtkoepel kan nooit rechtstreek op het dak bevestigd worden en dient altijd met een dakopstand in het dak verwerkt te worden.
Nu kunt u zelf een dakopstand van hout maken, dit is relatief eenvoudig en zeker de goedkoopste oplossing. Echter, de garantie op de lichtkoepel vervalt wel wanneer u deze op een zelfgemaakt opstand monteert!
Beter voor de levensduur maar ook voor de hoeveelheid lichtinval is het beter een originele dakopstand bij uw koepel te bestellen.
Voor een overkapping volstaat de zeer prettig geprijsde dakopstand van PVC.
Daarbij kunt u kiezen voor een 'vaste' opstand maar als u wilt kunnen ventileren kunt u ook kiezen voor een 'opengaande' of ventilerende dakopstand.

Hopelijk is na het lezen van deze uitleg het kiezen van de juiste lichtkoepel voor uw overkapping wat eenvoudiger geworden.
Mocht u toch nog niet helemaal zeker zijn van uw zaak dan helpen onze vakkundige lichtkoepelspecialisten uw graag verder!
U kunt uw vragen mailen naar lichtkoepel@daylighttrading.nl of bellen met 074-8538649
  Robert     29-03-2019 10:13     Reacties ( 8 )
Reacties (8)
 Serviceteam -  18-01-2022

@Bergh Polycarbonaat is altijd sterker en absoluut het beste tegen hagel bestand. Ik adviseer altijd zoveel mogelijk dubbelwandig om condensvorming te voorkomen, tenzij de overkapping altijd aan alle kanten open blijft en de wind er goed onder door kan blijven gaan.

 Bergh -  16-01-2022

Wat is voor een afdak met het oog op bv. hagelschade verstandiger: een acrylaat lichtkoepel dubbelwandig of een polycarbonaat enkelwandig? Dan wel: voegt een dubbelwandige koepel veel toe als je voor polycarbonaat kiest?

 Team degoedkoopstelichtkoepel.nl -  19-08-2021

@Bompa voor een overkapping op het zuiden adviseren wij een dubbelwandige lichtkoepel OPAAL, deze geeft toch goed licht maar houdt de directe zonnestralen tegen

 Bompa -  18-08-2021

Ik wil een afdak maken en heb de tuin op het zuiden wat voor soort koepel kn ik het beste gebruiken

 Kees -  11-05-2021

Wat is jullie advies tav helder/opaal? Is er een groot verschil qua lichtintensiteit?

 Raquel -  25-03-2021

Hallo, wij willen binnenkort in de tuin een overkapping laten plaatsen. Nu wil ik lichtkoepels in het dak laten zetten. Monteren jullie deze ook? Hoor graag groet Raquel Wijnandts

 Team DEGOEDKOOPSTELICHTKOEPEL.NL -  14-02-2020

Beste Paul, Onze koepels kunnen wel op een licht hellend dak gemonteerd worden, voor een echt schuin dak adviseren wij een 'echt' dakraam.

 paul -  13-02-2020

Geachte heer , mevr , zijn er ook lichtkoepels geschikt voor schuine daken , mvg paul olijhoek )koggerland@hotmail.com

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies